Lisszabon különlegessége, a pastel de nata
Portugália egyik legismertebb étele egy desszert, ami nem más mint a pastel de nata, amelyet szokás portugál krémes piteként is emlegetni.
A desszert alapját a leveles tészta adja, amelybe finom, krémes és tojásos alapot öntenek bele. A megsütött desszertet fahéjjal vagy porcukorral kínálják.
Az első napunkról már beszámoltunk, ahol megemlítésre került a világszerte is ismert sütemény. Kellemes volt reggel a napsütötte óceánparton elfogyasztani langyos állapotában.
Teljesen véletlenül alakult, hogy a szállásunk közvetlen szomszédjában helyezkedett el az a hely, ahol XIX. század óta árulják a süteményt. Megemlítendő, hogy csak az itt készült süteményeket nevezhetik el “Pastéis de Belém”-nek, egyfajta védjegyként megkülönböztetve a máshol készült fajtáitól.
Érkezésünk másnapján a nyitásra mentünk, hogy a tömeget elkerüljük, de napközben jellemző a sorbanállás, ugyanis rengetegen szeretnék megkóstolni ezt a helyi finomságot. Be is lehet ülni, de ha elvitelre kéred, akkor csak a pulthoz kell menni és mondani, hogy mit szeretnél és mennyit. Nem csak pastel de nata-t lehet enni, hanem más, szintén híres portugál sütik is kaphatóak, de mi azokat legközelebbre hagytuk.
Aki nem szeret sokat várakozni, az az üzlettől pár méterre talál egy hasonló helyet, ahol szintén megkóstolhatja.
Plusz egy érdekesség, hogy a portugál Lidl üzletekben a péksütemények között pont úgy megtalálható - szerencsés időszakban akár akciós termékként -, mint a többi péksütemény. Természetesen az íze nem olyan intenzív és ízletes, de a pastel de nata éhségünket mindenképp tudja csillapítani, ahogy a mi esetünkben is tette.
Története és eredete röviden
XIX. századig vezethető vissza az eredete, méghozzá a lisszaboni Jeromos-kolostorhoz, ahol a szerzetesek kezdték el előszőr elkészíteni a süteményt.
A kolostorokban abban az időszakban rengeteg tojásfehérjét használtak fel a szerzetesi ruhák keményítéséhez és az ebből megmaradt tojássárgáját felhasználták különböző süteményekhez. Később, a portugál kolostorokat bezárták és az egyházi rendeket feloszlatták, a szerzetesek pedig úgy döntöttek, hogy eladják a receptet egy közeli cukrászdának. Ez a cukrászda "Pastéis de Belém" néven 1837-ben nyílt meg és a mai napig az eredeti recept alapján készítik el.
Árak a Pastéis de Belém-ben:
- 1 db - 3 €
- 6 db - 9 €
Mindegyikhez adnak egy kis tasak porcukrot, illetve fahéjat is.
Egyébként az árak változóak, péládul a Time Out Market-ben - amely hamarosan Budapesten is megnyílik - található Manteigaria-ban 2 darab 2.80 €, 6 darab 8.40 € volt, úgy hogy minőségben nem éreztünk akkora különbséget.
Akinek megjött a kedve ehhez az igazán jó desszerthez, ezzel a recepttel akár el is készítheti: https://www.theguardian.com/food/2023/mar/11/how-to-make-the-perfect-pastel-de-nata-recipe-felicity-cloake
Mindenképp megpróbáljuk mi is elkészíteni a közeljövőben.
forrás: pasteisdebelem.pt/en/history